Danske juletræer gør Danmark grønnere

Juletræer er naturens lunger

Når du køber et juletræ, er du med til at gøre Danmark lidt grønnere. Hvordan hænger det sammen, tænker du måske? Der er blevet et træ mindre til at optage CO2 og rense luften, og der bliver forurenet under produktionen af juletræet, og når man skal af med træet igen. Men den er god nok. 

Det typiske danske juletræ har nemlig et CO2-aftryk på omkring 16 kg – dvs. at produktionen, transporten og bortskaffelsen af juletræet frigiver ca. 16 kg forurenende CO2 i atmosfæren. Til gengæld optager det samme juletræ 18 kg CO2 i dets levetid på 8-10 år. Der er altså et overskud på CO2-regnskabet med hele to kilo.

Danmark er samtidig Europas største juletræsproducent med en produktion på 12 millioner juletræer om året. Det bliver altså til 240.000 tons bundet CO2 om året, eller sagt på en anden måde er produktionen af juletræer med til at rense luften betydeligt.

Der er flere grunde til, at juletræer er så effektive til at binde CO2. De er hurtigvoksende med op til 2 cm om dagen og optager dermed hurtigt CO2. Juletræerne står tætte og fylder typisk ikke mere end én kvadratmeter hver, så der kan være mange træer på et lille areal. Når juletræerne fældes efterlader de grannåle, grene og rødder, som ikke alene binder CO2, men også tilfører jorden naturlige næringsstoffer. Endelig bliver juletræerne kun fældet hver 10. år, hvilket begrænser CO2-udslippet og samtidig forstyrrer den CO2, der er i jordbunden, mindst muligt.

Når du er færdig med dit juletræ efter juleaften, er dit juletræ ikke færdig med at give til naturen. Hvis dit juletræ bliver brændt på det nærmeste forbrændingsanlæg, er det nemlig med til at varme danske hjem op. Hele 2000 husstande kan årligt blive opvarmet, hvis man regner med alle kasserede juletræer i Danmark. De er ligeledes med til at erstatte fossile energikilder som kul, gas og olie.

Nogle juletræssorter er dog mere miljøvenlige end andre. Fx er det traditionelle danske juletræ Rødgranen mere CO2-venligt end den populære og mest udbredte Nordmannsgran. Det skyldes, at Rødgranens CO2-regnskab kun ligger på 12 kg, fordi Rødgranen naturligt vokser sig stor og flot i det danske klima. Den har ikke brug for så mange sprøjtemidler og gødning som eksempelvis Nordmannsgranen, der ikke oprindeligt kommer fra Danmark. Juletæer har dog generelt ikke brug for ret meget gødning og sprøjtemidler.

Transporten er også afgørende for, hvor stort et CO2-aftryk juletræet afsætter. Hvis juletræerne skal fragtes mange hundrede kilometer, forurener det naturligvis mere, end når træerne blot skal fragtes få kilometer.

Endelig er der juletræer i potte. Hvis de er pottegroede og ikke har fået skåret store dele af rodnettet væk, kan de sættes ud i naturen igen efter juleaften. Her kan de vokse videre og binde CO2 i op til flere hundrede år.

Uanset hvad, er juletræer med til at gøre Danmark grønnere og binder mere CO2, end de frigiver. Du kan derfor med god og grøn samvittighed købe et juletræ.

Bestil dit juletræ allerede i dag!

Læs artiklen fra fra christmastree.dk med overskriften Dansk juletræsproduktion er klimavenlig 122_4-8.pdf

Hurtig levering direkte til døren

Hos Juletræ.dk sælger vi kun juletræer, vi selv vil have stående hjemme i vores egen stue juleaften.

Alle vores træer kan leveres på den dag, som du ønsker - vi kan også afhente dit juletræ igen, såfrem dette er bestilt.

Vi glæder os til at levere december måneds centrale gæst, til dit hjem.